Flag of Sweden

AMAZON

Är du nyfiken på att få reda på om Amazon kan vara något för din verksamhet? Låt oss hjälpa dig och din verksamhet att skapa vinst och synlighet på en online marknadsplattform, som utvecklas i rivande fart och där möjligheterna är stora.

Amazon växer på den Europeiska marknaden och det är bara en tidsfråga innan de startar upp på riktigt i Norden (DK/SE/NO). Det är viktigt att vara förberedd på detta eftersom det kommer att förändra hela den nordiska detaljmarknaden. Med Iternum Digitals “Amazon services” vill vi hjälpa dig med att skapa sälj och framgång på denna digitala marknadsföringsplattform.

Vad är Amazon?

Amazon är en detaljhandelsplattform och en av världens största sökmaskiner för produkter som är känt för låga priser och snabba leveranser. Idag finns Amazon på tre olika marknader - Amazon Nordamerika, Amazon Asien och Amazon Europa. Vi arbetar för nuvarande med Amazon Europa, som omfattar amazon.co.uk, amazon.de, amazon it, amazon.es och amazon.fr. Med ett och samma konto på Amazon Europe kommer du att kunna sälja dina produkter på alla de 5 europeiska marknadsplatserna, men samtidigt hantera dina ordrar från ett och samma ställe.

Vendor Central vs. Seller Central

Det finns två olika möjligheter till att sälja på Amazon, vilket antingen görs via Seller Central eller Vendor Central. De två möjligheterna skiljer sig åt, vilket du kan läsa mer om här nedanför. Den största skillnaden är dock, vem det är som ska sälja dina produkter och vem det är som ska stå för logistiken. Alla verksamheter kan få ett Seller konto, till skillnad från ett Vendor konto som man bara kan få via en inbjudan från Amazon.

 

Med ett Seller konto kommer du att kunna lista, sätta priser och sälja dina produkter själv medan ett Vendor konto ger Amazon tillåtelse att sälja dina produkter och därmed också lista och sätta priser på era produkter. Med ett Vendor konto, som endast är möjligt att få via en inbjudan från Amazon, säljer du dina produkter till Amazons inköpare som listar, sätter pris och säljer dina produkter.

 

Som nämnt ovan är det endast möjligt att få ett Vendor konto genom en inbjudan från Amazon. En av de största fördelarna med ett Vendor konto är att dina produkter blir visade som “Sålt av Amazon”, vilket ofta ökar kundernas tillit. Fördelarna med ett Seller konto är dock, att du får bättre kontroll över dina produkter, då du själv kan justera priserna. Dessutom får du tillgång till data om dina kunder, vilket inte skulle vara tillgängligt om Amazon skulle sälja dina produkter.

 

"Se till att vara på Amazon Europa innan de kommer till den nordiska marknaden. På så sätt kommer du att ha förståelse för vilka produkter du ska lägga fokus på, samt ha byggt upp din ranking och omdömen. "

 Therese Casserlöv, Digital Marketing Specialist

Amazon FBA

 

FBM (Fulfillment by Merchant) vs. FBA (Fulfillment by Amazon)

När ni startar upp på Amazon, har du möjlighet att hantera logistiken själv (FBM) eller betala Amazon för att göra det åt dig (FBA). När du väljer en av de två levereringsmetoderna, är det viktigt, att dom stämmer överens med verksamhetens affärsmodell, mål och behov.

 

Fulfillment by Merchant (FBM) betyder, att du själv är ansvarig för alla delar av logistiken (frakt, hantering, kundservice mm.). Även om FBM betyder mer arbete och ansvar från din sida, är FBM ofta ett bra alternativ om du har en mindre verksamhet. Vid FBM får du bättre kontroll, mer insikt och en bättre kontakt och förståelse för dina kunder, eftersom du också ska hantera kundservicen själv.

Med Fulfillment by Amazon (FBA) låter du Amazon styra din lagerhantering, försändning av produkter till kunder, hantering av returer, kundservice och mycket mer. Dock kan det vara dyrt att använda FBA, vilket ofta gör FBM till ett mer attraktivt alternativ för mindre verksamheter. Dessutom, kommer du att ha mindre kontroll över din logistik eftersom Amazon hanterar lager, försändelser och leverering. Å andra sidan, kan du fokusera på att utveckla och driva verksamheten i stället för att lägga tid och kraft på logistik.

Vi hjälper dig att hitta den bästa metoden för din verksamhet. Det är många krav som ska uppfyllas vilket kan vara en lång och komplicerad process - låt oss avlasta din huvudvärk och guida dig igenom de olika möjligheterna som finns på Amazon.

Amazon Sponsored Products Ads

 

Amazon Ads

När du sätter dina produkter till försäljning för hundratals miljoner kunder, kommer du att ha en stor bas av potentiella kunder - och konkurrenter. Liksom på Google Search kan du använda sponsrade annonser (PPC) för att ha möjlighet för att säkra att dina produkter visas överst på sidan, när kunderna gör en sökning. I dag finns det tre tillgängliga format för annonser på Amazon - Sponsored Products Ads, Sponsored Brands och Product Display Ads.

 

Amazon Sponsored Products Ads

En sponsrad produktannons är en pay-per-click annons, som kan byggas upp och hanteras på två olika sätt. Ett av sätten är med automatisk targeting, vilket innebär, att Amazon kommer att visa annonsen till alla relevanta kundsökningar baserat på den produktinformation som du har upprättat om dina produkter. Den här annonseringsmetoden ger dig möjlighet att hoppa över processen med att välja rätt sökord som du vill att dina annonser ska visas för, men du tappar också en viss kontroll via denna metod.  

 

Om du väljer manuell targeting ska du hitta rätt sökord som dina produkter ska visas för. Det kan vara en komplicerad process att hitta de rätta sökorden som ger konverteringar, och det är en process som regelbundet kräver underhållning och optimering. Å andra sidan, har du med denna typ av targeting möjlighet att lägga till negativa sökord till dina kampanjer, så dina kunder kan hitta dina produkter vid mer precisa och relevanta sökningar.

 

Amazon Sponsored Brands

Sponsored brands (earlier sponsored headline search ads)

Sponsrade varumärken (tidigare sponsrade rubrik sökannonser) är en pay-per-click annons, som visas på sökresultatsidan som en banner över de listade resultaten, det vill säga över  både sponsrade produktannonser och organiska resultat. Med en sponsrad varumärkesannons visar Amazon tre eller flera av dina produkter samtidigt och du har möjlighet att leda dina kunder till den sida på Amazon som du önskar, med endast ett klick. Du kan till exempel leda dina kunder till din egen “Amazon-butik” som du kan bygga upp utan kostnad om du äger ditt eget märke, är producent eller har fått tillåtelse av varumärkets ägare. Amazon-butiken, är ett optimalt ställe för att marknadsföra dina produkter och bygga tillit till dina potentiella kunder.

 

Amazon Product Display Ads

Produkt display annonser är endast tillgängliga för verksamheter med ett Vendor konto. Dessa annonser kan vara riktade mot produkter eller intressen, beroende på dina mål. Med produkt targeting kan du låta annonserna visas för Amazon kunder när dom till exempel hittar konkurrenter eller liknande produkter. Med en intresse-inriktad targeting kommer dina produkter att synas för de Amazon kunder som delar intressen om dina produkter, dvs. en mycket bredare publik. En intressebaserad targeting ger i de flesta fall högre volymer men färre konverteringar i jämförelse med när man riktar annonserna mot liknande produkter eller konkurrenter.

Med ett vendor konto har du möjlighet att välja var du vill att dina produkt display annonser ska visas, till exempel på högra sidan av sökresultaten, i Amazons marknadsförings-email eller på dina konkurrenters produktsidor. Det är helt upp till dig!

 

Succeed on Amazon - the importance of reviews

Det är många faktorer som påverkar din prestation på Amazon, men en av nycklarna till succé är att få recensioner. Det är dock mycket viktigt att man följer Amazons strikta regler kring recensioner, eftersom att man riskerar att bli tillfälligt eller helt avstängd om man bryter mot reglerna.

 

Det finns två typer av recensioner på Amazon; produktrecensioner samt betyg på säljare. Produktrecensionen är ofta den viktigaste och är den stjärn-rating som syns precis under titeln på din produkt. Denna recension är endast kopplad till produkten, och inte till själva säljaren av produkten. Bra recensioner är mycket viktigt, eftersom recensioner med fyra stjärnor eller högre, kommer att ge dig bättre ranking när kunder gör sökningar på Amazon. Produktrecensionen spelar också en stor roll i självaste beslutsprocessen hos kunden, eftersom Amazon-kunder ofta baserar sina beslut på en produkts recension.       

 

Betyget på själva säljaren, är precis som det låter, bundet till dig som säljare, och syftar till att visa säljarnas historia för kunderna. Dessa betyg är viktiga när en kund kan köpa en produkt från flera olika säljare, eftersom kunden då kommer att jämföra säljarna utifrån dess betyg samt pris på produkten.

 

Det finns många olika sätt att få recensioner på Amazon, men det är väldigt viktigt att man får recensioner som Amazons ser som “kvalitativa produktrecensioner”. Att få kvalitativa recensioner handlar inte bara om självaste “ratingen” och att få 5 stjärnor, utan inkluderar också andra faktorer såsom längden och om det finns bilder/filmer i recensionen, för att nämna några. Kvalitativa produktrecensioner har en positiv effekt på din försäljning på Amazon. Viktigt att tillägga är dock att recensioner med låg kvalitet, eller en dålig recension kommer att ha en negativ inverkan på din försäljning. Till exempel kan en review med ett betyg på 4 stjärnor eller mindre ha en negativ inverkan för din produkt eller dig som säljare.

 

Är du nyfiken på att höra mer eller starta upp Amazon? Med Iternum Digitals Amazon service hjälper vi dig att hitta den mest optimala lösningen för din verksamhet - och därmed också upprätta och optimera tjänsterna på Amazon. 

Läs mer om våra tjänster

 

KONTAKT 

Är du intresserad av att lära dig mer om vad Iternum Digital kan göra för din verksamhet - tveka inte att fylla i formuläret nedan så återkommer vi till dig inom 1 arbetsdag.

Iternum ApS

Nordre Fasanvej 91

2000 Frederiksberg

info@iternumdigital.com

+45 40 50 26 95

© 2018 ITERNUM DIGITAL

  • Iternum Digital Facebook
  • Iternum Digital LinkedIn
  • Iternum Digital Google+